Hoppa till sidans innehåll
Guldmedaljörerna vid foten av den kinesiska muren.

Blogg 7: ”Röster från fjärranöstern med damlandslaget”

15 JAN 2018 07:09
I lördags försvarade landslaget VM-guldet och efter sightseeing och shopping i Peking är truppen på väg hem till Sverige.
  • Skapad: 15 JAN 2018 07:09

VM-guldet bärgades på sjöisen i det före detta kejserliga palatset i Chengde i Kina. Över 2000 personer som stod runt planen i parken bevittnande en tät och hård kamp med fysiskt spel. Ryskorna startade matchen i ett ursinnigt tempo som snabbt ledde till att de fick en straff efter 5 minuter. Straffen räddades suveränt av Linda Odén, anstormningen fortsatte från det ryska laget men det svenska laget kunde hålla undan tack vare en bra defensiv och hårt arbete. Det enda målet i matchen och som det skulle visa sig blev segermålet, gjordes i slutminuterna av första halvlek på kontring av Camilla Johanson som slog in bollen på volley från en passning av Anna Widing.

Andra halvlek blev en lång fysisk batalj med fokus på att hålla nollan. Det lag som drabbades värst av det hårda och bitvis brutala spelet var Sverige i allmänhet och i synnerhet Hanna Dahlström som blev bryskt påkörd av en ryska. Hanna har av vår lagdoktor Einar Hellquist bedömts fått en spricka eller fraktur på nyckelbenet. Målvakten Linda Odén gjorde en enorm enhandsräddning på ett hårt skott när det återstod ca 15 minuter av matchen. Mål där, då kunde matchen ha fått en helt annan karaktär!  

Hela laget ska en stor eloge, men det är svårt att inte nämna Linda Odén som tungan på vågen till att det gick vägen till slut. Hon stod pall för ryskornas armstormning precis som Sven Duva i Johan Ludvig Runebergs ”Fänrikstålssägner” från Svensk/Finska kriget mot Ryssland 1809, där Sven hade fått order av sin överordnade officer ”Släpp ingen djävul över bron”. Linda gjorde precis som Sven hon höll dock inte fritt från ryssar vid en bro men hon höll fritt från ryska bollar i den svenska buren.

Ännu en gång visar svenska landslag att kyla, taktiskt kunnande och kämpavilja kan besegra ett fysiskt och tekniskt starkare lag. Skulle vilja påstå att svenska damlandslaget i bandy kopierade fotbollslandslagets matcher mot Italien i VM-kvalet.

Dambandy-VM är över för denna gång och det började lite chockartat med i princip ospelbar is de första dagarna och med väldigt primitiva förhållanden. Svenska medier använde ord som skandal och visst kan man tycka att det borde ifrågasättas att ett VM ska spelas med så undermåliga förhållanden. Dock förbättrades förutsättningarna för spel och faciliteterna runt bandyplanen på sjöisen dag för dag och till finalendagen var förhållanden så bra som de kunde vara utefter de förutsättningarna arrangörerna fått för att anordna detta världsmästerskap. Hade bara arrangörerna fått bättre information vad kraven var för isen och omgivningen vid ett världsmästerskap i god tid så hade VM-turneringen fått en betydligt bättre start rent sportsligt.  


Det var stor trängsel runt stranden när VM-finalen avgjordes på sjöisen i den Kejserliga parken.  

Jag kan dock intyga att alla svenskar som varit på plats, spelare, ledare och supportrar kan skriva under på att detta världsmästerskap har varit en helt fantastisk upplevelse utöver det vanliga. Miljön runt där bandyplanen ligger är unik, ett gammalt kejserligt sommarpalats. Det är som det skulle spelas ett bandy-VM i Drottningholmsparken!! Människorna har varit enormt hjälpsamma och intresserade att få lära sig mer om bandy. Medieintresset i denna provins kring arrangemanget har varit väldigt stort. Kulturupplevelserna har varit överväldigande för oss alla som varit på plats, med besök i tibetanska tempel, kinesiska muren och besök på genuina kinesiska restauranger med underhållning med folklårsuppvisningar. Dessutom har det sportsligt nog aldrig spelats ett dambandy-VM som varit så jämnt, där många nationer tagit stora steg framåt och då inte minst värdnationen Kina. Kan man nu i Kina bara ta lärdom av att hur det har varit att arrangera ett mästerskap och att man fortsätter att utveckla sin bandy, tror jag att det inte alls är otänkbart att det kommer kunna anordnas stora mästerskap i Kina för bandy igen men då förmodligen inte på sjöis!


Kulinarisk och kulturellt besök i Beijing!

Jag vill avsluta detta bloggande med att tacka de kinesiska arrangörerna för deras otroligt stora engagemang och hjälpsamhet under de dagar vi var på plats i Kina. Vill även tacka alla mina ledarkollegor i den svenska truppen för ett bra och trevligt samarbete under turneringen. Och sist men inte minst dessa fantastiska tjejer i landslaget som alltid har haft en positiv syn när det uppstått motgång på som vid sidan av bandyplanen! Ni är helt fantastiska detta är minnen som jag kommer att bära med mig resten av livet.

PS jag får heller inte glömma att tacka de svenska domarna med dess instruktörer som gjort en jätteinsats under turneringen DS

Adjö för denna gång Örjan Stål,  överledare för Världens bästa dambandylanslag. 

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg