Hoppa till sidans innehåll
Foto: Einar Hellquist Skridskoburna Djingis khan-krigare framför den svenska VM-truppen vid invigningen.

Blogg 3: ”Röster från fjärranöstern med damlandslaget”

09 JAN 2018 22:57
Tisdagen den 9 januari 2018: Äntligen dags för att äntra isen för match.
  • Skapad: 09 JAN 2018 22:57

Ni som följt denna blogg vet att det har funnits tveksameter till om isen på VM-stadion (sjön i Kejserliga sommarpalatset) och om den skulle vara spelduglig till dagens premiäromgång. Svaret då, ja det är hur man betecknar som duglig eller inte. De uppenbara riskerna för att spelare skulle råka ut för allvarliga skador hade dock undanröjts men att klassa isytan som kvalitativ för världsmästerskap är minst sagt en överdrift. Hur som helst spel skulle det bli.

Först skulle dock en invigning genomföras och arrangören hade meddelat att det var ytterst viktigt att alla trupperna skulle vara på plats minst en timme före att invigningen ägde rum. Lagen ställdes upp landsvis i militäriska formateringar utmed isen som gav känslan av första ledet i Vasaloppstarten i Bega by. En isande vind drog in mellan bergen och ner över sjön och kvicksilvret var ned mot 15 minusgrader, vi stod säkert på isen och väntade i ca 20 min innan invigningen startade. Bakom oss fylldes tribunen med de gamla lusthusen av lokala partipampar och VIP-folk från organisationen och från Internationella Bandyförbundet (FIB). Plötslig ljöd hög klassisk kinesisk musik ut från en enorm högtalaranläggning var på en hord av skridskoburna Djingis khan-krigare med fanor äntrade isen. Man fick för ett ögonblick känslan att man var mitt i en Mongolisk invasion på 1200-talet. Dessa vackert prydda iskrigare utförde ett mäktigt program på skridskor i ca 20 minuter som följdes av ett antal långa tal på kinesiska av stela ”Viktiga män” från Chengde. Talen översattes till mer eller mindre obegriplig engelska som avlutades med kraftiga applåder av den relativt stora åskådarskaran. Jag kan lova att pressuppbådet som riktade sina kameror mot tribunen med de viktiga männen var både fler än vad vi har på SM-finalen och den publik som sedan följde matcherna.

Efter invigningen gick den svenska truppen för att inta lunch och taktikgenomgång inför premiärmatchen mot USA. USA är nuförtiden inte en blåbärsnation när det gäller dambandy utan måste därför tas med största respekt och vi måste var på tårna direkt för att kunna få matchen dit vi vill.  Upphämtning av buss skulle ske vid hotellet och vi skulle bussas ned till ”Stadion”. Bussen skulle delas med USA:s lag, ja ni läste rätt vi delar buss med motståndarna som vi ska ha en het batalj med ca 45 min senare.  Det skulle inte ens finnas på kartan att ett svenskt landslag i ishockey- eller i fotboll vare sig det handlar om damer eller herrar och troligtvis inte av ett herrlandslag i bandy skulle gå med på sådana premisser. Det funkar dock utmärkt i den lilla bandyfamiljen bland tjejerna där man är bittra fiender på plan men ödmjuka sportsmän (kvinnor) före och efter matchen.


Linnéa Larsson blev tvåmålsskytt i sin VM-premiär. Foto: Gert Holmér

Matchen slutade 5-0 till Sverige som utförde en mycket bra insats utefter de förutsättningar som rådde på spelplanen och mot ett vilt kämpande USA-lag. Hela laget ska ha med berömt godkänt med ett extra plus till tvåmålsskytten och VM-debutanten Linnéa Larsson samt en mycket stabil insats av burlejonet Linda Odén som höll nolla i matchen.


Målvaktsveteranen Linda Odén höll nollan i premiärmatchen mot USA. Foto: Gert Holmér

Imorgon väntar nya äventyr och match mot ärkerivalen Ryssland.

Med vänlig hälsning Örjan Stål

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg