Hoppa till sidans innehåll
Foto: Örjan Stål Stina Ysing, Sara Bergvall och Anna Widing på vägen mellan Peking och VM-orten Chengde med den Kinesiska muren i bakgrunden.

Blogg 2: ”Röster från fjärranöstern med damlandslaget”

08 JAN 2018 17:03
Måndagen den 8 januari äntrade den svenska damlandslagstruppen kinesisk mark. De flesta lite yra och jetlaggade, kom de ut från den enorma flygplatsen i 25 miljonersstaden Beijing.
  • Skapad: 08 JAN 2018 17:03

Utanför flygplatsen möttes vi av tre glada engelsktalande värdar (två tjejer och en man). De gav oss en kort information om hur vår busstur skulle ta oss från Beijing de drygt 16 milen nordost till Chengde. Det var en stor röd buss dekorerad med de kinesiska gula stjärnorna. Bussen var relativt modern men hade ingen toalett. Värdarna informerade att vi skulle ta ett stopp utmed vägen så vi skulle inte behöva bekymra oss över ängslan för toalettbestyr. Det skulle dock visa sig att det där stoppet gavs väldigt långt in på bussresan, vilket några fick fick erfara som hade laddat med kaffe på flygplatsen. Nödighetskrisen blev total speciellt för en av de svenska domare observatörerna som följer med den Svenska truppen. Han kommer nog förmodligen aldrig att glömma stoppet vid rastplatsen med vy mot den Kinesiskamuren. Apropå toalettbestyr så fick några av tjejer erfara att det är nog bäst att hädanefter ha toalettpapper med sig när man ska gå på offentliga toaletter i Kina!!!

I Chengde blev vi inkvarterade i det stora och pompösa Sheng Hua Hotel tillsammans med de andra lagen. En snabb lunch alla kinesisk buffé avklarades för att sedan ta en välbehövlig promenad utmed floden ner till VM-stadion på ca 1,5 km. Stadion och stadion, skulle nog beteckna det som en park med en sjö som jag skulle vilja beskriva som en korsning mellan Pildammsparken i Malmö och Botaniskaträdgården i Göteborg (väldigt vackert). Vägen ner till Stadion (parken) var kylig med en hård vind men med solsken. Parken äntrades genom en entré av en klassisk kinesisk byggnad där man sedan går på uppbyggda parkvägar av träd som leder ned till den lilla sjön som nu fått namn till Chengde VM-stadion! Ned mot stranden av sjön skönjandes ett stort antal kineser som utövade ”Qigong” strax intill det provisoriska skjulet som skulle visas sig vara det kommande sekretariatet. Vid isparketten på ”stadion” blandades det Estniska landslaget som skulle utföra en träning med folkdräkts klädda kineser i typ drakkostymer på skridskor. En bisarr syn på en bandystadion ungefär som att blanda Falu BS bandyspelare på lugnets is med rättviksspelmanslag och ett ”friskis och svettis pass”!! 


Kinesisk folkdans på skridskor på VM-stadion

När truppen väl hade passerat denna brokiga folkskara och kom ner på planen för att inspektera isen upptäcktes flera större sprickor i isen. Internationella bandyförbundets domaransvarig hade tidigare inspekterat isen och konstaterade att isen inte för tillfället kan godkännas för spel. Gömd bakom det Kinesiska lusthusen stod en ismaskin som av någon anledning aldrig har använts på isen på VM-stadion! Ansvariga för det Internationella bandyförbundet letade upp några sömniga vaktmästare och ruskade liv i dem och tvingade ut dem på ismaskinen för att genom ett natt pass fixa spelklar is till morgondagens VM-premiär. När ni läser nästa blogg vet ni om de lyckades hinna få spelduglig is i tid.

 

Med vänlig hälsning Örjan Stål

Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg