Hoppa till sidans innehåll

Dam: Otrolig eldkraft

17 FEB 2020 10:38
– Det mest stimulerande ledaruppdrag jag haft, sa förbundskapten Magnus Nordin när han offentliggjorde damlandslagets tionde VM-trupp. Och då har han i stort sett tränat alla västsvenska elitlag på herrsidan.
  • Skapad: 17 FEB 2020 10:38

Selångerfostrade Magnus Nordins pappa Lars-Åke ”Lappen” Nordin var både som spelare och tränare en av Selångers SK Bandy absolut största profiler.

Inte ens välkända namn som Thomas Franssons, Lenne Lundbergs eller Ingemar Aavas CV räcker till?!

När vi nu har placerat in den naturaliserade Vänersborgaren Magnus Nordins DNA på bandykartan är det fullt fokus på tjejerna och kommande VM i Norge den 19-22 februari. 

Har du blivit tvingad att ändra ditt ledarskap när du började med dambandyn?

När jag tog uppdraget som förbundskapten så bestämde jag mig för att inte ändra på varken mitt ledarskap eller mitt arbetssätt kring hur jag arbetat med lag tidigare. Det har visats sig fungera bra tycker jag. Däremot har jag mötts av en nyfikenhet och lyhördhet från spelarna som jag ibland saknat när jag ansvarat för herrlag. 

– Jag har också påverkats positivt av den glädje och entusiasm som spelarna sprider, säger Magnus Nordin med innerlighet.

Herrbandyn borde ta efter

En av de delar i dambandyn som jag gillar är det fysiska men ärliga spelet. Det är stundtals mycket fysiskt med mycket kroppskontakt men det är ge och ta och sällan några hårda ord. 

Mycket överraskande kommentar, Magnus Nordin fortsätter med avslöjanden.

–Jag ser inte heller det destruktiva spelet med klubbor, innehållande slag och fasthållningar, i samma utsträckning inom dambandyn som inom herrbandyn. 

–Sedan tycker jag också att damspelarnas inställning och attityd till ibland sämre förutsättningar är något som många herrspelare skulle fundera över. Det är inget onödigt energitapp hos damspelarna, dom går ut och köra bara. 

 Om jag påstår att dambandyöarna historiskt har varit Söråker, Grycksbo, Kareby, Sunvära, Tranås och Skirö-Vetlanda, vad säger du då?

Kan inte säga emot dig där. Det är också fantastiskt roligt att se hur flick- och dambandyn växer sig stark på många nya orter. Här görs ett imponerande arbete hos många klubbar och ideella ledare.  

Fick ärva herrspelarnas klubbor

Beträffande storklubbarna, har Sandvikens AIK och AIK varit igång länge och på senare år har Skutskärs IF, Västerås SK, Villa Lidköping BK och IFK Vänersborg börjat satsa, stämmer detta något så när?

Ja absolut, precis som jag svarade. Känslan är att det nu gått lite prestige bland föreningarna att även ha en bred flickverksamhet och ett damlag. Det finns inget negativt i det utan tvärtom. Egentligen ska det inte vara en fråga överhuvudtaget att flick- och damspelare ska ha samma förutsättningar som pojk- och herrspelare.

– Det är inte så många år sedan som damspelare i vissa föreningar fick ärva herrspelarnas gamla klubbor. Den tiden är definitivt förbi.

Vilka spelare måste vara i god form i Oslo om det skall bli en ny guldresa?

Det enkla svaret är att alla spelare måste vara bra då det är en lagsport vi håller på med. 

– Men det är klart att som alltid i en turnering eller mästerskap måste det finnas en målvakt som gör dom avgörande räddningarna. 

– Vi kommer att bli hårt ansatta i vårt försvarsspel mot främst Ryssland och då måste vårt nykomponerade mittförsvar med Frida Rutqvist (AIK), Lisa Östman (Villa), Malin Kuul  (VSK) och Vilma Josefsson (Skutskär) stå pall. 

Målgörandet då

Offensivt har vi en otrolig eldkraft fördelat på många olika spelare så där kommer motståndarna att få se upp!

Vi chansar på att han menar, Matilda Plan och Malin Persson VSK, Matilda Svenler, Villa och Linnéa Larsson, Skutskär.

matilda plan

Bilden: Matilda Plan, som vann skytteligan i Elitserien med totalt 44 mål på 13 matcher.

Säkert finns det fler. Svar på detta får vi om några dagar när dam-VM drar igång i Oslo. 

Bandypuls sänder.

Målgörandet har alltid fått större fokus än avgörande målvaktsräddningar.

Hur tänkte målvaktslegenden Linda Odén när hon vid ställningen 0-0, vid förra VM-finalen i Kina räddade en straff?

Svar på detta får du av Linda Odén själv i en intervju som publiceras om några dagar.

Ett Sverige som för första gången skall spela VM utan Linda Odén.

 

Curt Einarsson 

Skribent: Curt Einarsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF