Hoppa till sidans innehåll
Foto: Gert Holmér Svenskt guldfirande i Chengde!

Dam: OS-spel i Oslo - nu VM

11 FEB 2020 10:00
När det tionde världsmästerskapet för damer genomförs i Oslo den 19-22 februari 2020 finns det många ingångar:
  • Uppdaterad: 11 FEB 2020 10:00

– Tjejerna kom igång med VM-spel 47 år efter killarna och 96 år efter kronprinsessan Margareta startade bandyklubben, Kronprinsprinsessans Hockeyklubb. Det hette så då, men så kom också kronprinsessan från England, bandyns moderland. Var och vilka som var bromsklossar under dessa 47 år kan vi ta en annan gång. Det var inte tjejerna om nu någon skulle tro så.

– Bandyn var OS-sport vid olympiaden i Oslo 1952. Uppvisningsspel, men ändå, så mycket som det snackats om något liknande under de senaste decennierna och kanske gjorts än mer (inte minst från ryskt håll) och ”det bidde inte en rock, inte ens en tumme, det bidde ingenting”. Ännu. (Nya OS-sporter vid sommarens OS i Tokyo är Sportklättring och Skatebord).

Oslo är nu ny VM-ort, apropå historiens vingslag. Bandyns store OS-skyndare, unikt kunnige, norrmannen Knud Auden Sörensens (inte att förväxla med den danske författaren) bror, Tor Auden, är VM-general. Den tredje brodern Trond Auden Sörensen har nyligen examinerats i Sverige som tränare.

Några pionjärer

Damerna har fått spela sitt mästerskap i USA två gånger och en gång i Kina och Budapest.

Lite speciellt är att Sverige och Ryssland varit VM-värdar bara en gång vardera. Ledande bandynationer som de är.

Som ofta i dylika sammanhang är det några namn som fått dra ett tungt, avgörande lass.

När Sverige höll i VM år 2008, och enda gången, var det Dalarna som var det samlade namnet för spelorterna och med Ingvar Henriksson, Grängesberg, som primus motor.

Villmanstrand har två gånger om stått för värdskapet. Bland annat premiäromgången år 2004. Då liksom senare med fd storspelaren, den Sverigebekante, Leo Segerman som draglok.

Linköpingsfödde Magnus Sköld, som varit med i IBF (senare FIB) sedan 1981, har varit pådrivare för bandyn i USA sedan 1972 och bjöd in till VM-spelet i Roseville, Minneapolis år 2006. Uppsalakillen Jan Sjonemark drog VM-loket i Budapest året efter.

Tala om rivstart eller proppen gick ur.

– Det var Magnus Sköld som initierade att jag kom med i FIB och fick börja med utvecklingsprocesser, det ena ledde sedan till det andra, säger Leif Klingborg idag.

Utöver de namn som har nämnts ovan berör han också norrmannen Jonny Johansens roll i något specialprojekt.

Lars Wennerholm, som var något av svensk bandys utrikesminister under en följd av år, tar gärna upp Anna Klingborgs betydelse som något av en talesperson för de aktiva och Rolf Käck, ansvarig handläggare under en period både för svensk och internationell bandy, som kunde fatta snabba beslut med ett ”kör”.

”Annornas” VM

Det första världsmästerskapet, 2004 blev något av ”Annornas parad”. I truppen fanns Anna Andersson, Anna Klingborg , Anna Lundin och Anna Jepson.

Lagbild VM 2004

Bilden: Det svenska VM-guldlaget från 2004.

Spelarnamn som målvakten Linda Odén, jo, hon var med redan då, Emma Kronberg, Åsa Boström och Eva Palm-Uhlin är också några spelarnamn som är välklingande fortfarande.

Anna Lundin och Anna Jepson axlade också förbundskaptensrollen under en tvåårsperiod, 2014-16.

Andersson och Uhlin

Bilden: Fr v Anette Andersson, Eva Palm Uhlin, dottern Wilma Uhlin, då 3 år, och till h Anna Andersson. Systrarna Andersson med moderklubb Kareby IS och Eva med moderklubb Bromstens IK.

 

Håll utkik efter nästa del i serien inför Dam-VM i Oslo. Då kommer berättelsen om Eva Palm Uhlins bandyliv före och efter premiärvärldsmästerskapet 2004.

 

Curt Einarsson

Skribent: Curt Einarsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF