Hoppa till sidans innehåll

Dam-VM: VM-drottningen och Engelska kungahuset

18 FEB 2020 11:03
VM-drottningen alla kategorier är Linda Odén. Målvakten som utgör Dam-VMs historia; varit med i alla och har vunnit guld i åtta av de nio turneringarna som har spelats.
  • Skapad: 18 FEB 2020 11:03

I senaste VM-finalen i Kina räddade ”vår drottning” en straff vid ställningen 0-0 i inledningen av matchen. Matchen slutade 1-0 till Sverige.

Blev världskändis när Hertigparet av Cambridge, Prins William och Kate Middleton sköt straffar på henne i Vasaparken, januari 2018.

Publiciteten om bandy fick då en enorm spridning, worldwide.

 

Redan slutat?  Nu när de andra VM-målvakterna, Andreas Bergwall och Anders Svensson tom passerat de 45.

Bra krut i dom grabbarna. Några år till hade det absolut kunnat bli, men det var annat som jag ville prioritera till hundra procent och då fick bandyn läggas åt sidan. 

  – Det är klart det känns i kroppen att det snart är VM och så klart att det lockar att få dra på sig den svenska tröjan igen, det har varit en ära varje gång. Samtidigt som jag känner en enorm stolthet över att få ha varit med   under alla dessa år och kunnat bidra till alla framgångar vi haft med landslaget. Åtta av nio VM-guld är väl godkänt, (snart nio av tio) berättar och siar Linda Odén.

Första VM:et då?

VM-premiären -04, minns jag inte så mycket detaljer från. Väldigt mycket känslor, intryck, nerver, men också fullt fokus på matcherna och det vi skulle göra.

– Det stora under detta VM var ju så klart att vi vann och också att vi som lag höll nollan hela turneringen, det är häftigt när man tänker tillbaka. 

10 000 i Irkutsk

Och sen då?

Det finns många minnen från de olika VM turneringarna, ett som står högt är VM 2012 i Irkutsk med all publik som skrek oavbrutet. Hela läktaren var i stort sett röd utom några få gula fläckar. Dom som var där från Sverige och hejade fram oss, wow. 

– Tror det var närmare 10 000 på plats under finalen och det är ju inget vi damer är bortskämda med, så det var riktigt häftigt att få uppleva och just i Ryssland.

– Spela VM i USA, trodde man aldrig skulle hända, men två gånger har jag fått uppleva det.

Att målvaktsduon eller trion kommer bra överens är viktigt för alla landslag, oavsett idrott. Du har kamperat med ett antal?

– VM 2004 - 2008, var det ihop med ”Peppe”, Petra Lindefors, Västerstrands AIK

 VM 2010 - 2014, blev det med ”Pillan”, Pernilla Elardt, Villa BK

 VM 2016, var min mv-kollega ”Calle”, Sara Carlström, Västerås SK

 VM 2018, var det ånyo ihop med Pernilla Elardt

– Vi har haft en bra kemi och stöttat varandra på ett bra sätt även om vi konkurrerat om samma plats. Jag och ”Pillan” Elardt har blivit mycket nära vänner, tack vare bandyn. Bandyn har inte bara gett mig fantastiska upplevelser och många fina framgångar, utan också vänner för livet, vilket jag är så tacksam för, säger Linda Odén med lite känslosam röst.

Nio förbundskaptener

Vi försöker få vår VM-drottning att med ett ord beskriva var och en av de nio förbundskaptenerna hon haft. Typ Roger Jakobsson, den långe…

Roger Jakobsson, hade honom både i AIK och landslaget, seriös, lugn, tydlig, ”smygrolig” och väldigt lång, ha ha.

Sen lyckas vi inte med ytterligare recensioner av förbundskaptener 

Det har varit många olika förbundskaptener under årens lopp. Kan väl ses som både positivt och negativt. Ser det mest som ett nytänkande.

– Alla har haft sina idéer om hur vi skall spela. Gemensamt för dom alla är att de lyssnat på oss vad vi tycker och tillåtit högt till tak, där alla har kunnat säga sitt.

– Nyckeln är ju att få ihop gruppen och gemensamt komma fram till något vi alla tror på, lära känna varandra och utnyttja respektive spetskompetenser. Och vara på topp när det väl gäller.

Hon föreläser som i ett examensprov på en tränarutbildning. Vi försvarar oss med att detta motsvarar en facktidning, ej en tabloidtidning och ger utrymme.

Linda Odén igen:

Det har varit mycket samma tänk, sen har vi ju självklart förnyat och förbättrat under årens lopp, då spelare, tränare och sporten utvecklas på flera plan hela tiden. Med det facit som vi uppnått, genom att bestämma tillsammans, tro på det, har varit lyckat och framgångsrikt.

Vi vill inte missa tillfället att också fråga om hur en målvakt kall utvecklas?

  Vet inte om jag kan ge så mycket råd mer än att tro på sig själv. Fortsätt träna, ha kul och hitta dom små detaljerna som hela tiden utvecklar dig som bandymålvakt. Va ödmjuk, men bestämd inför de situationer och utmaningar du kommer ställas inför. Inge lugn och respekt samtidigt som du är fokuserad på det du ska göra. Äg straffområdet, det är ditt.

”Målvakt är inget man blir, det är något man är”.

linda odén kina

 

Bilden: Linda Odén under VM i Kina 2018.

Straffspecialisten talar

Straffar då?

Ryssarna fick en straff tidigt i VM-finalen i Chengde, Kina när ställningen var noll -noll. Det är alltid speciellt med straffar, inte minst i viktiga skeden i stora matcher. Jag har älskat att ställas inför tuffa utmaningar det har drivit mig framåt som bandymålvakt. Och ja, denna räddade jag, det var inte världens bästa straff.

Finns det några straffknep?

Jag har nog gått mest på känsla och tänkt ”denna tar jag”. Här handlar det mest om att sätta sig i respekt, visa vem som kommer att gå vinnande ur denna duell.

linda odén straff Kate

 

Bilden: Hertiginnan av Cambridge, Kate Middleton, skjuter straff på Linda Odén i Stockholm 2018.

–Göra sig stor, visa skytten med ditt kroppsspråk att detta kommer att bli svårt. Använd dina egna små knep för att få skytten ur balans.

Jag har aldrig tränat på straffar, då jag anser att det inte riktigt går. Alla straffar är speciella på sitt sätt. Det viktigaste är fokus och ha hög tilltro till sig själv. 

Förebilder

Vi vill alltid vara bra förebilder för hur bandy skall spelas och vara den ledande nationen.

– Jag är tacksam över allt som bandyn gett mig, allt jag har fått uppleva.

Det får bli avslutningsorden från en legendarisk målvakt där hennes och dambandyns VM-historia under de nio första turneringarna har varit ett.

 

Curt Einarsson

Skribent: Curt Einarsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF