#nouse{ color:red; } GS-brevet: Skridskokul. Roten till allt.. GOTT! - Svenska Bandyförbundet
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bengt Sylvan Enebybergs IF, 20 farbröder med livslångt intresse för bandy.

GS-brevet: Skridskokul. Roten till allt.. GOTT!

08 OKT 2015 13:51
Lördag 3 oktober genomförde vi tidernas första kick off för samtliga våra Skridskokul-orter. Alla kunde inte närvara, men vi som var där fick en givande dag tillsammans. Jag fick förmånen att prata en timme och jag gav min syn på Svensk Idrott, Svensk Bandy, svensk ungdomsbandy och vilken betydande roll som Skridskokul kan spela för bandyn, idrotten och slutligen samhället i framtiden.
  • Skapad: 08 OKT 2015 13:51

Dagarna innan var jag på den årliga GS-träffen i Riksidrottsförbundets regi. Som så många gånger innan diskuterades flitigt hur idrotten ska bli bättre på att leverera folkhälsa, gemenskap, stimulerande fritid, demokratifostran och ett livslångt intresse för idrott och rörelse. På samma gång ska idrotten hjälpa till för bl.a. bättre jämställdhet, integration och antimobbing. Det pratas allt mindre om elit och nationell gåshud med anledning av medaljer vid internationella evenemang. Trenden är tydlig och idrotten förväntas nu inte bara ta emot ett BIDRAG på 1,7 miljarder från staten utan pengarna kommer som en slags INVESTERING med förhoppningen om att Sverige ska bli ett bättre land att leva i, och att idrotten ska forma barn och ungdomar till bättre medborgare. Kort och gott – Idrotten är ett verktyg som ska göra Sverige starkare. Jag tycker det är en väldigt naturlig utveckling. Att idrotten nu sorterar under socialdepartementet tillsammans med hälso- och sjukvårdsfrågor är ett tecken på hur omvärlden ser på idrotten.
   
Åter till Skridskokul. Med en nationell skridskoskola som är lokalt anpassad, men med ett starkt varumärke och identitet, som vilar på en gemensam värdegrund som bl.a. innebär att alla är välkomna sätter vi våra egna gränser för vad Skridskokul ska bli. Simförbundet har antagit visionen att vara världsledande, i ett land där alla kan simma, och har stor tillväxt inom vuxensim och crawlkurser. Skridskoåkning däremot, är inte längre med i skolplanen. Vi skridskoidrotter behöver själva ta upp kampen för att det blir lika naturligt att kunna åka skridskor som att simma. Bandyplanen är ofta den första naturliga, kontakten med skridskoåkning när hockeyhallen är låst eller bokad. Vi i bandyn kanske kan ta ett större ansvar där, som utöver en bättre bas i Svensk Bandy även skulle bidra till god ekonomi och bra beläggning på våra isytor som i vissa fall dras med den typen av utmaningar. Vi behöver göra det enklare att prova på och vi kanske behöver närma oss stora samhällsgrupper som inte känner det lika naturligt att komma ner till våra idrottsplatser. Här har vi som skridskoidrott(er) väldigt stora möjligheter, kanske skyldigheter, att gå hela Svensk Idrotts ärenden. Det skulle naturligtvis vara bra även för bandyrörelsen. Vi kan leverera glädje, integration, folkhälsa, frisk luft, livslångt intresse för skridskoåkning och en förbannat trevlig atmosfär och gemenskap i föreningslivet.  
  
Dessa idéer pratade vi om på kick-offen. Jag hoppas att några av dem inte stannar vid idéstadiet utan att vi kan presentera många framsteg under de kommande åren. 

Skribent: Marcus Norman
Epost: This is a mailto link

NÄR DU SKADAT DIG

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET


FLICKBANDYNS DAG

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

PROJEKTSTÖD IF

 

SVENSKA SPEL

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info