#nouse{ color:red; } Förbundet: Rapport från styrelsens tredje möte - Svenska Bandyförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Förbundet: Rapport från styrelsens tredje möte

13 JAN 2014 14:11
Tisdagen den 26 november samlades Bandyförbundets styrelse för verksamhetsårets tredje möte. Mötet hölls i Korpens lokaler på Idrottens Hus i Stockholm och hade en kort agenda, men med intressanta diskussioner.
  • Skapad: 13 JAN 2014 14:11

Det inleddes med att Lars Wennerholm, Per Selin och Fanny Nikula informerade om var vi står i Bandyfinalprojektet rörande säkerhet samt marknadsarbetet med kringaktiviteter som bandybrunch, bandygalan, happenings på hotellet samt givetvis, biljettförsäljningen.  
   
Marcus Norman rapporterade kring kansliets arbete sedan förra styrelsemötet under punkterna organisation, rekrytering, ungdomsfinalerna, juniorelitserien, skridskokul, sponsringsförsäljning samt samarbetsavtalen med EDK (Elitdomarna) och FSE (Elitserieföreningen). Han rapporterade även kort från landslagsverksamheten där styrelsen stod bakom förslaget att den svenska organisationen med Jonas Claesson, Arne Anderstedt och Marcus Norman ska ha rätt att lämna WO i matcherna i Irkutsk för det fall de nya köldbestämmelserna inte följs under VM i Irkutsk.
   
Lasse Olofsson föredrog sen kring ekonomin och gav framför allt information kring förändringarna på SF-stöden, sponsorförsäljningen, Skridskokul och Bandyfinalerna. Information också kring två föreningar som inte sköter sina åtaganden gällande betalning av gamla skulder. På ämnet ekonomi inleddes en diskussion om budget för 2014/2015. Styrelsen är i stort sett nöjd med hur kostnaderna fördelas med tonvikt på ungdom och bredd. Det uttrycktes önskemål om att bättre följa upp de kvantifierade delarna i verksamhetsplanen från årsmötet, vilket sker till nästa styrelsemöte.  
   
Fyra överklagningar hade kommit in där klubbar tvingats betala startavgift i serier för sena avhopp. Det kan anses kontraproduktivt att bötfälla de som försöker få ihop lag men i sista sekund får ge upp någon vecka innan seriestart, särskilt i en tid då vi strävar efter fler lag, men styrelsen bedömer att en professionell hantering av tävlingsfrågor kräver att planeringen sker i tid och att detta ändå fyller sitt syfte. Det är dessutom ett stort merarbete att lotta om serier med kort tid till seriestart. Styrelsen skickade dock med till TK en ide om att bötfällda klubbar ska erbjudas samma belopp i rabatt för det fall man kan komma till start året efter.  
   
Efter detta följdes en lång diskussion, anförd av Per-Anders Gustafsson och Jonas Claesson (som var inbjuden) om att en Elitstrategi eller Elitkommitté behöver formas, utan att man för den sakens skull behöver lägga mer pengar på elitbandyn. Det är idag lite otydligt vad landslagen, elitserien, allsvenskan och Juniorelitserien ska stå för, och på vilket sätt alla delarna hänger ihop. Vi fattar ibland beslut som kanske får större konsekvenser än vi anar. Några frågor som nämndes;


- FSE diskuterar en utökning till 16 lag, samtidigt som vissa lag inte hänger med spelmässigt som det är idag. Vad skulle det få för konsekvenser för Allsvenskan?

- De allsvenska lagen har oerhört svårt att hänga med i Elitseriens utveckling både sportsligt och ekonomiskt. Hur kan allsvenskan bli elitseriens plantskola?

- Hur påverkar det ES/AS/Juniorelitserien om man ändrar i reglerna för Junioravbytare?

- Vilken roll ska landslagen spela? Hur utvecklar vi professionella atleter och föredömen både på och vid sidan av isen?

- När ska hela elitserien spelas i hall? Vad får det för konsekvenser för Allsvenskan?

- Hur löser vi försörjningen av tränare? Hur låter vi tränarna utvecklas tillsammans? P-A berättade att det förr fanns en mycket större öppenhet ledarna emellan.

- Varför skall publiken gå på bandy? Hur ska vi kommunicera elitbandyn? Vad vill vi stå för och förknippas med? Viktigt ur ekonomisk och rekryteringssynpunkt

- Hur ska spelarna fortsätta att utvecklas? Allt fler har bandyn som yrke eller åtminstone huvudsaklig inkomstkälla. Detta borde leda till att de kan ta nästa steg i utvecklingen.  
   
Inga beslut togs, men detta är en fråga vi får återkomma till under säsongen. Med fördel är FSE med i arbetet, oavsett om det är en tillfällig eller permanent arbetsgrupp.  
   
Efter detta var det egentligen dags för Jonas att berätta om det första halvåret som FK, vilket han gjorde med stor inlevelse. En stor del av hans reflektioner kom redan under föregående punkt men förtydligades här. Det är inte så gott om kvalificerade spelare som man kan tro på vissa positioner. Han beskrev att han påbörjat ett litet generationsskifte och att det händer mycket spännande bland spelarna i åldern 20-23, men att de inte är klara för internationellt spel ännu.  
   
Efter detta kom ett par punkter som kan sammanfattas som formalia.  
   
Delar av styrelsen åt sedan en gemensam middag och tittade på Hammarby-Edsbyn.  
    
Nästa möte sker den 17/1 i Ljusdal. 

Skribent: Marcus Norman
Epost: This is a mailto link

NÄR DU SKADAT DIG

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET


FLICKBANDYNS DAG

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

PROJEKTSTÖD IF

 

SVENSKA SPEL

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF