#nouse{ color:red; } Förbundet: Rapport från styrelsens andra möte - Svenska Bandyförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Förbundet: Rapport från styrelsens andra möte

08 OKT 2013 14:26
Måndag 30 september - tisdag 1 oktober hade Svenska Bandyförbundets styrelse sitt andra möte under verksamhetsåret 2013/14.
  • Skapad: 08 OKT 2013 14:26

Första dagen välkomnade Håkan, traditionsenligt får vi väl numer säga, till ett höstlikt Långskärs Gård. Det var vid samma tid förra året som styrelsen senast hade ett möte i Håkans hemmiljö.
   
Efter kaffe och rundvandring tog mötet vid. Marcus Norman (GS) inledde vad som skulle visa sig bli en två timmar lång kanslirapport. Det var ett tag sedan förra mötet och mycket av den förberedande och planerande fasen har passerat, varvid det fanns en dela att rapportera.  
  
Kanslirapporten innehöll rapport och bra diskussioner kring personalen, sponsorförsäljningen, ungdomsarbetet, vårt stödsystem IdrottOnline, utbildning, en ny profilklädespolicy och sist men inte minst en rapport från den senaste GS-träffen som Riksidrottsförbundet ordnat.  
   
Vidare diskuterades den nya distriktsorganisationen, där åsikterna om huruvida arbetet har dragit igång som vi planerat eller inte varierar beroende på vem man frågar. Viktiga frågor i verksamhetsplanen på ungdoms- och utbildningssidan hanteras helt av distrikten. Förbundet möter-turnén blir en viktig avstämning, i början och mitten av januari. 

Vi passar här på att uppmana alla föreningar att komma med så många ledare som möjligt. Här görs en halvtidsavstämning av olika projekt men även i frågor som organisation, tävling och domare. Här vill vi hämta in viktiga åsikter inför verksamhetsplaneringen 2014/15.

Vid mötet vid samma tid förra året antog styrelsen en Landslagspolicy gällande bl.a. uppträdande, kläder, media som nu hade reviderats av landslagskommittén. De små justeringarna i policyn antogs. Om någon förening är intresserad av att använda denna som mall eller inspiration i sitt eget arbete så är ni varmt välkomna att kontakta kansliet.
  
Pär Höckert har varit projektledare för en arbetsgrupp som jobbat på att hitta åtgärder för att förbättra kommunikationen mellan matchledarna (domarna), spelarna och ledarna. Pär redogjorde grundligt för vårens och höstens arbete i vad som kallats domarprojektet. Han poängterade att många av åtgärderna redan var utförda. Styrelsen gav ett antal medskick och kommer följa upp arbetet kontinuerligt.
  
I budgeten för 13/14 finns en pott på 400 000:- som styrelsen själva disponerar under året. Detta för att inte alla medel ska vara låsta när säsongen inleds. Många bra idéer kan dyka upp under hösten eller vintern. På uppdrag av Utvecklingskommittén och kansliet presenterade Marcus fyra förslag, varav de två första belastar årets budget och de två sista 2014/15.

1, att ta fram en grafisk profil för Juniorelitserien

2, medel för att göra Ungdomsfinalhelgen till ett riktigt bra arrangemang, även utanför isen
3, medel för att anställa två feriearbetare som sommaren -14 hjälper klubbarna att registrera medlemmar i IdrottOnline
4, att vinnarna i P18- och F17-SM säsongen 2013/14 under hösten -14 ska få åka till Finland på ett utbyte och möta finska mästarna eller ett ”Helsingfors all stars” i samma åldersklass.

Samtliga förslag godkändes av styrelsen.  

   
Så här dags hade klockan blivit 17.30 och medarbetarna på kansliet kom ut till Håkan för att tillsammans med styrelsen äta en middag. Kansliet lagade maten och skickade samtidigt styrelsen på en tipspromenad. Med 14 rätt av 19 möjliga visade Lasse Olofsson och Karl-Erik Eckemark att rutin och erfarenhet inte kan förbises.  
   
Under tisdagen bestod agendan av tre större presentationer i tre viktiga frågor. 

Först ut var flick-/dambandyfrågan. Fanny Nikula inledde med en kort bakgrund till ”flickprojektet”, ett projekt i verksamhetsplanen med en budget om 200 000:- som ska stärka flick- och dambandyn. Hon hade träffat ett tiotal spelare och ledare inom dambandysverige för att få en bild över vad som fungerar bra och vad som fungerar mindre bra. Råd och stöd hade även inhämtats från RF, Jenny Svender och SISU, Marita Skogum. Tydligt var att alla de stötvisa projekt som syftat till att ge fart åt flickbandyn inte fungerat särskilt väl. Ska man skapa förändring av attityder och beteende krävs bättre tålamod och förståelse. Hon drog även paralleller till RF:s jämställdhetsmål, där SBF har en del att leva upp till.

Ett kvinnligt nätverk bestående av gamla spelare och ledare hade träffats under en dag för cirka tre veckor sen och diskuterat hur, och i vilka frågor, en större grupp kan hjälpas åt att få fäste i förbund, distrikt och förening.

 

Magnus Alm tog därefter vid och redovisade läget ur licensstatistiken för F14, F17 och damserierna samt gjorde några korta och insiktsfulla reflektioner, från dåtid till nutid i dambandysverige. Konstaterades gjordes att vi har tre kritiska punkter i tjejernas karriärer och det är att först få dem till skridskoskolan, sen vid lagbildningen, där ett alldeles för stort tapp sker i de föreningar som har bra rekrytering. Nästa tapp är i 15-årsåldern där de bästa tjejerna sugs upp av vuxenlagen och de som inte gör det slutar.  
Se licensstatistiken för dam- och flickbandyn (PDF) >>     

 

Punkt två denna tisdag var när Tobias ”bandy-Zocke” Johnsson föredrog som projektledare för sprintbandyn. Han började med att redovisa den brief som han fått och vilket tillvägagångssätt och tankesätt han haft som projektledare. Viktiga ledord var att öka tillgängligheten, behålla bandyns kärnvärden och att det inte ska kräva för stora investeringar eller omställningar. Viktigt är också att projektet riktar sig till nya utövare, inte främst de redan inbitna. Även en enklare och mer flexibel hållning till bestämmelser och regelverk visades.

Ett antal förslag till snabb etablering presenterades. Styrelsen beslutade att stödja arbetet med ett antal olika kompetenser som tillsammans med Tobias jobbar vidare mot målet att i slutet av säsongen spela en sprintturnering på lämplig plats, med inbjudna deltagare.

 

Som tredje och sista punkt föredrog Lasse Wennerholm om förändringar i tävlingsbestämmelserna för säsongen 13/14. Inga större förändringar är att vänta. Däremot har en stor översyn, eller snarare omskrivning, av Tävlingsbestämmelserna för 2014/15 inletts där fotbollens chefsjurist Krister Malmsten är ledsagare i arbetet.

   
Efter några korta övriga frågor rundades mötet av. Nästa möte sker den 26 november på Idrottens Hus i Stockholm. 

Skribent: Marcus Norman
Epost: This is a mailto link

NÄR DU SKADAT DIG

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET


FLICKBANDYNS DAG

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

PROJEKTSTÖD IF

 

SVENSKA SPEL

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


Corona RF