Hoppa till sidans innehåll
Foto: Romus Ramström

Tävling: Ramström försvarade titeln - tog Årets Bandybild igen

13 JUN 2019 16:53
För andra året i rad heter vinnaren av Årets Bandybild Romus Ramström. 41-åringens bild från ett av vinterns Stockholmsderbyn mellan Hammarby och Tellus fick totalt 1567 röster (gillamarkeringar).
  • Skapad: 13 JUN 2019 16:53

– Det var en fantastisk sekvens att fånga på bild, säger Ramström.

För 46:e gången totalt och för femte gången via Instagram så avgjordes nyligen tävlingen Årets Bandybild och, precis som i fjol, så heter vinnaren Romus Ramström. Eller heter han egentligen det?

– Jag heter egentligen Roman Mitrofanov. Romus Ramström är bara ett artistnamn som jag har hittat på och registrerat i Europa. Jag provade att sälja mina landskapsbilder och porträtt under mitt vanliga namn här i Sverige och det fungerade jäkligt dåligt (skratt). Så då tyckte en av mina kompisar som jobbar på reklambyrå att jag borde ta ett artistnamn och det började fungera direkt, berättar 41-åringen.

Årets vinnarbild är från ett Stockholmsderby i herrarnas elitserie mellan Tellus och Hammarby på Zinkensdamms IP, där en Tellus Mattias Karlsson kastar sig för att försöka täcka det öppna egna målet. Något han sedermera också lyckades med.

– Jag brukar inte sitta på ett och samma ställe hela tiden, utan jag springer några varv runt planen och där var jag på rätt ställe och hade bra tajming helt enkelt. Det var ren tur (skratt). Nej, men det är klart att det gäller att ha lite blick för spelet och kunna förutse lite vad som ska hända, säger Ramström om sin bild och fortsätter:

– Tellus-spelaren hoppar och slänger sig i samma sekund som Hammarby-spelaren skjuter och får klubban på bollen precis så att han räddar den från att gå i mål. Det var en fantastisk sekvens att fånga på bild. Just att han inte tänker på sig själv, utan bara hoppar och täcker skottet.

41-årige Ramström är ursprungligen från ryska Chabarovsk och berättar gladeligen om kärleken till bandyn. En sport han själv spelade fram till 18-års åldern och som flera släktingar tidigare varit framgångsrika inom. Fotograferandet av sporten är dock i högsta grad en ideell hobby för Romus.

– Jag jobbar som civilingenjör och fotograferingen är bara en hobby. Jag kan sälja lite bilder då och då, landskapsbilder och så, men det blir inte så ofta. Jag är väl ganska dålig på just den biten. Jag blir liksom inte nöjd med den typen av kvalitet som du ofta ser i vanliga tidningar. För mig ska en bra bild vara fine art och få folk att reagera med ett “wow” när de ser den. Då kan jag vara nöjd, berättar han.

Utmärkelsen Årets Bandybild har delats ut varje år sedan 1974.

TILL LISTA ÖVER TIDIGARE VINNARE >> 

Kristian Tydén

2:a i tävlingen: Foto: Kristian Tydén (1322 röster)

Rickard Bäckman

 

3:a i tävlingen: Foto: Rickard Bäckman (1202 röster)

Skribent: Martin Gustafsson
Epost: Adressen Gömd

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info