Hoppa till sidans innehåll

GS-brev: Vattnet fryser till is och säsongen är igång

27 OKT 2018 10:09
Hösten har kommit och tävlingssäsongen vad gäller seriespel är äntligen här! Det varma vädret var härligt på semestern, men nu vill vi att vintern börjar sitt antågande så att vi kan börja spela bandy på våra utomhusanläggningar.
  • Skapad: 27 OKT 2018 10:09

Utöver seriestarterna pågår mycket annat intressant inom Svensk Bandy och inom Svensk Idrott i stort.

Planeringen för herrarnas VM i Vänersborg är i full gång och undertecknad har fått information om upplägget av Ulf Adolfsson och Anders Uhlin i VM-organisationen. Det som kan sägas är att det finns alla förutsättningar för ett fantastiskt VM och jag önskar både Vänersborg och vårt landslag lycka till redan nu.

Kopplat till VM förbereder Svenska Bandyförbundet tillsammans med Vänersborg en konferens som kommer att lyfta hur vi möter framtiden inom Svensk Bandy. Det kommer att vara en konferens som riktar sig till våra föreningar och distrikt och vi håller på att förbereda ett attraktivt program för detta. Mer information kommer inom kort om den konferensen, men se till att redan nu boka in den 1–2 februari i Vänersborg. Passa samtidigt också på att se bandy i världsklass!

Vi fortsätter att sprida Skridskokul nationellt och vi arbetar också för fullt med att fylla konceptet med mer innehåll som ska göra det enklare för våra föreningar att starta upp verksamhet. Till exempel har ”Bandyburken” fyllts med mer innehåll för att ge stöd till våra föreningar i sin verksamhet. De senaste föreningarna att starta upp verksamhet inom ramen för Skridskokul är Östersund, Villa Lidköping och Edsbyn och jag önskar dessa och alla andra föreningar inom Skridskokul lycka till i sitt arbete! Att våra föreningar arbetar från grunden är ett måste om bandyn ska stå sig väl på längre sikt och där är Skridskokul den perfekta inkörsporten.

Inom Svensk Idrott förbereds under hösten de viktiga frågorna inför Riksidrottsmötet 2019. De frågor som främst diskuteras är; ”hur ska medlemskapet i RF ser ut?”  och ”hur ska den ekonomiska ersättningen till förbunden se ut?”. Detta är två centrala frågor för hela idrottsrörelsen där vi i den första frågan snabbt hamnar i en filosofisk diskussion om ”vad är egentligen idrott?”. En inte helt enkel fråga och det som ligger nära till hands att relatera till är E-sport. Är det idrott? Ska de få vara med i RF-familjen? En fråga som ska bli väldigt intressant att följa.

Frågan om ersättningsmodellen till förbunden är naturligtvis intressant för oss inom bandyn. Idag har vi en ersättningsmodell som till stor baseras på ålder (till exempel LOK-stöd mellan 7–25 år) och vem vet hur det ser ut i framtiden. Svensk Idrotts ”Strategi 2025” säger ju att vi ska skapa en verksamhet som även attraherar äldre, men frågan är om det även ska riktas mer stöd dit? Personligen anser jag att idrottsrörelsen främst är till för barn- och ungdomar och att medlen bör riktas dit och att åldern för stöd snarare bör sänkas än något annat. Vi får se vad det blir.

I vår egen rörelse pågår också ett strategiarbete. Undertecknad tillsammans med hedersordförande Seppo Vaihela är under hösten på turné till våra distrikt och vi har hittills besökt Distrikt Mellansverige och Distrikt Stockholm där vi genomfört workshops med distriktsstyrelserna. Syftet med det är att distrikten ska göra ett arbete och ta fram handlingsplaner utifrån ”Strategi 2025” och att vi därmed ska ha en gemensam riktning inom organisationen. Det är fantastiskt att se vilket engagemang det finns i våra distrikt och det planeras helt klart för mycket bra verksamhet. Spännande!

Till sist önskar jag alla en härlig bandysäsong. Nu kör vi!

Skribent: Peter Hodor

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info