Hoppa till sidans innehåll

Damdomarprojektet slog väl ut

2017-08-07 14:17
Under vintern 2016/17 har Bandyförbundets regel- och domarkommitté drivit projekt och utvecklat sin verksamhet på flera plan.
  • Uppdaterad: 2017-06-28 14:14

Ett stort fokusområde har varit damdomarprojektet. Ett arbete som inleddes i april 2016 med stimulansstöd från Riksidrottsförbundet.

– Det är många personer som bidragit i projektet. Det absolut roligaste som hänt är att vi nu har tolv tjejer som dömer bandy i Sverige. Vi har också bidragit till att det finns lika många kvinnliga domare internationellt. Dessa domare är väldigt ambitiösa och duktiga och detta är ett projekt som kommer att fortsätta, säger regel- och domarkommitténs ordförande Håkan Sjösten.

– Ett häftigt ögonblick under säsongen var att se den rutinerade domaren Roland Fager döma damfinalen tillsammans två av våra bästa damdomare, Hanna Hansson och Ida Salomonsson, som assisterande.

Herrfinalen fick de rutinerade meddomarna Jonas Jonsson och Thomas Persson döma tillsammans med erfarne Ulrik Bergman.

– Nu när inte VSK var i herrfinal fick två av våra bästa meddomare chansen att döma. Roligt att det var tillsammans med spelarnas val, Ulrik Bergman, som huvuddomare, säger Håkan.

Det senaste året har också ställt stora krav på domarorganisationen.

– Ett antal etablerade huvuddomare födda på 60-talet har slutat de senaste åren. Vi har därför fått lyfta upp domare i en snabb takt och föryngrat domarkåren kraftigt. Det har gått över förväntan och vi ser ut att klara en tuff generationsväxling, säger Håkan.

– Föryngringen gör att högre krav ställs på de som jobbar runtomkring. Coachning, stöttning och att få domarnas livspussel att gå ihop är en del i arbetet. Jag hade samma stöttning under min tid som domare och det är kul att få dela med sig nu.

Idag finns det ca 500 bandydomare i Sverige och ungefär 25 personer som jobbar direkt mot domarna.

– Det handlar om coachning, stöttning, ta ut domare och att administrera återbud och ändringar. Det är personer som gör ett fantastiskt jobb, till stor del ideellt, säger Håkan.

Det gångna året var det också premiär för bandyns videogranskningsgrupp.

– Den ger en möjlighet att protestera i efterhand om spelarens säkerhet har äventyrats. Vid åtta tillfällen kom protester in. Disciplinnämnden tog upp två av dessa ärenden där granskningsgruppen ansåg att spelarens säkerhet äventyrats. Det är en positiv utveckling att kunna granska situationer i efterhand, menar Håkan. 

Skribent: Erik Jonsson
Partnersnurra 20151008

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000
Fax: 08-6996340
E-post: This is a mailto link

Se all info