Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

GS-brevet: Idrotten, samhällets kitt

11 JUN 2014 17:07
Sociala medier flödade av hyllningar till dokumentären om #VM94 igår, och visst var den fantastisk! #visomminns skrev twittermästaren Zocke och är det inte just den gemenskapen som är det härliga med idrottsminnen?
  • Skapad: 11 JUN 2014 17:07

Vi som var med -94 minns exakt var vi var, med vilka vi såg matcherna och vad vi hade på tallriken. Den för alltid fastetsade ögonblickskänslan man annars bara får av negativa händelser. För på samma sätt kan #visomminns också i detalj redovisa dagarna den 11 september, när Olof Palme och Anna Lindh mördades eller den kusliga morgonen när Estonia förliste. Nationen samlas, för någon eller några dagar går allt i slow motion och vi är återigen lite vänligare mot varandra.

Tillbaka till VM-bronset för 20 år sedan. Jag har funderat, men inte kommit på någon annan positiv händelse inom samhället, kulturen, naturen eller politiken som förenar en nation på det viset som idrotten och idrottsliga framgångar gör. Det uppstår något tillfälle vartannat eller vart tredje år där såklart Borg, Stenmark och VM-bronset sticker ut.

På så vis har idrotten tagit över kyrkans roll som samhällets kitt, åtminstone för några dagar eller någon vecka under stora tävlingar. Men vad Brolin och co. var för hela Sverige, är det lokala fotbolls-, hockey- eller bandylaget för staden, och dessa blir #VM94-gängets motsvarighet när de går upp en serie, vinner ett lokalderby eller kvalar sig kvar. Något man på arbetsplatsen gläds (och suckar) åt och snackar om. Jag har i tidigare GS-brev varit inne på allt idrotten och föreningslivet gör för barn och ungdomar i det här landet, och det här är bara ytterligare en aspekt. Såhär i valtider kan man inte undvika att skriva att de 1,7 miljarder som idrotten får i anslag är förhållandevis lite i relation till allt positivt det för med sig. 

Skribent: Marcus Norman
Epost: This is a mailto link
Partnersnurra 20190214

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: This is a mailto link

Se all info