Hoppa till sidans innehåll

Ett år som GS: ”Ungdomsfrågan är fortfarande nummer ett”

11 FEB 2013 10:32
I ett år har Marcus Norman varit anställd som generalsekreterare på Svenska Bandyförbundet. Rekryteringen på ungdomsnivå är enligt Marcus bandyns viktigaste framtidsfråga. - Att få fler ungdomar att börja spela bandy och sedan fortsätta med sporten upp i tonåren är nummer ett för bandyn, säger han.
  • Skapad: 11 FEB 2013 10:32

Vad har svensk bandy lyckats med det senaste året? 

- Om vi börjar på isen så har vi satt fokus på Svensk Bandys absolut viktigaste fråga för den kommande tioårsperioden, minst, och det är att få fler ungdomar att börja spela bandy och sedan fortsätta med sporten upp i tonåren. Vi har ett attraktivt koncept för orter med dålig rekrytering i form av Skridskokul som vi fortsätter slipa på, säger Marcus och fortsätter.

- För de lite äldre har Svenska Cupen Ungdom och Juniorelitserien blivit succéer som vi inte innan kunde ana. Nu fortsätter vi med att höja statusen på våra P16-serier genom att slå ihop dem med New Body Cup. Vi tar bort P15-serierna för att istället få fulla och statusfyllda 14- och 16-serier. Vi har mycket torrt krut inför nästa år med utökad lägerverkssamhet och mer resurser till ICA Miniallsvenskan och Svenska Spel Cup. Jag är stolt att vi inte viker en tum i ungdomsfrågorna och vågar sätta ner foten och fatta beslut. Det är också glädjande att allt fler spelare, ledare och föreningar inser hur viktig denna fråga är.
  
Vad är det viktigaste som hänt vid sidan av isen?

- Svensk bandy har gått mot en mer centralt styrd serieverksamhet med tydligare struktur. Det ska vara enkelt att anmäla sig och från centralt håll lägger vi seriepusslet så att det spelas mycket bandy och åks lite buss. Vi har också fått en bättre framförhållning i allt vi gör. Från att styrelsen påbörjar budgetarbetet redan innan jul och att den spikas i februari, till att Idrottslyftsmedlen nu ska beviljas före sommaren och att anmälan till serier och utbildning ligger innan sommaren. Det gör att föreningar kan planera sin verksamhet på ett helt annat sätt. I förlängningen upplevs vi som proffsigare mot spelare, ledare och föräldrar. Även vi själva slipper alla brandkårsutryckningar under hösten.  
 
Vad gör man på bandyförbundet för att lyckas? 

- Vi försöker lyssna och kommunicera med spelare, ledare och föreningar för att snappa upp idéer, suga i oss av beröm och bli bättre av kritik. Det är enda chansen att minska det glapp som jag upplever finns mellan ”dom på förbundet” och förening. Vi ska upplevas som en serviceorganisation som finns till för våra föreningar, inget annat.
 
Bandyn befinner sig, precis som övriga samhället, i ständig utveckling. Vilka frågor är viktiga att arbeta med framöver? 

- Vi har, som sagt, satt igång mängder med projekt för att höja statusen, bredden och kvalitén på ungdomsbandyn. Nu gäller detsamma för domarna. De måste bli fler för att kunna utvecklas i samma takt som spelet och spelarna. Bristen på domare och därmed deras reseavstånd till matcher har seglat upp som en av de största utgifterna för en förening. Det är inte acceptabelt. Vare sig spelare eller domare ska behöva resa upp föreningarnas budget, menar Marcus. 
 
Vad är lösningen på problemet?

- Under Förbundet möter-turnén hörde jag att man som innebandyförening i Västsverige kunde spela seriespel upp till 16-årsåldern, på både flick- och pojksidan, med maximalt tre mils resa till bortamatcherna. Vi måste bli fler spelare, fler lag, fler föreningar och fler domare så att vi också kortar ner avstånden. När exempelvis Västerås har två lag i en ålderkull borde målet vara att skapa tre. Och sen fyra. Alternativt väcka klassiska Malmaberg till liv. Brommapojkarna har 31 lag för tioåringar och tio lag för 16-åringar. Jag har svårt att se några nackdelar i det, förutom eventuell isbrist. Vem lider av att vi skulle ha en full 16-serie i Västmanland?
 
Vilka andra områden behöver utvecklas? 

- Vi jobbar med en utvärdering av alla bandygymnasier. Det är en verksamhet som fått växa fritt utan kontroll och vad vi sett hittills är att det slår alldeles för hårt mot breddbandyn. Här kommer en uppstramning att ske, på vilket sätt är för tidigt att säga.  
 
Ekonomi är alltid en viktig fråga. Har förbundet resurser för alla satsningar?

- Ekonomiskt så mår förbundet bättre än på många år. Det är viktigt att vi har medel för att starta igång nya projekt och verksamheter. Våra pengar ska inte gå till att finansiera eller subventionera samma saker år efter år, utan i slutändan måste föreningarna och de som nyttjar produkten betala vad det kostar. Lika viktigt är att föreningarna själva utökar sina ekonomier i form av marknadsmässiga medlems- och träningsavgifter.
 
Vad görs för att utveckla flickbandyn i Sverige? 

- Gällande flickbandyn ligger framtiden i Skridskokul. Det finns inga kortsiktiga lösningar. Vi måste bli fler spelare, fler lag och fler föreningar och dit når vi genom att låta fler barn få prova på skridskoåkning för att sen komma in i knattebandyn. Når vi dit kan vi i en framtid erbjuda vettiga serier med kortare reseavstånd och mer matcher. Detsamma gäller glappet mellan Hälsingland och norra Norrland. Fler spelare, fler lag, fler föreningar, fler orter… Långsiktighet!
 
Du pratar ofta om att bandyförbundet måste jobba med sin kommunikation, vad menar du med det?

-  Vi måste öka transparensen och tydligheten kring kontroversiella beslut, nyheter och förändringar gällande regler, tävlings-, och disciplinärenden. Vi är en serviceorganisation och måste uppmuntra en dialog och transparens för alla som är intresserade. Min tids generation är vana att ha all information tillgänglig dygnet runt, en Googling bort. Har vi sagt fel, bedömt fel eller gjort fel måste vi också erkänna det. Det finns inget värre än att vi upplevs som ett pampvälde utan förmåga att kommunicera. Det är världens roligaste sport vi håller på med - Bandy! Ett fritidsintresse.

Partnersnurra 20190214

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
Fax: 086996340
E-post: This is a mailto link

Se all info