#nouse{ color:red; } Utrustningen... - Västergötland
Hoppa till sidans innehåll

Utrustningen...


och lite till. En liten hjälpreda till de som vill spela bandy.

Vilken utrustning skall man ha för att spela bandy ? Ja, givetvis måste man ha klubba och skridskor. När det gäller skydd så är halsskydd och hjälm med ansiktsskydd av typ helgaller obligatoriskt för ungdom. Enbart ansiktsskydd försedda med godkännandemärke (CE-märke) får användas. Övriga skydd som man bör ha är armbågsskydd, benskydd och suspensoar. En bekväm, fungerande och samtidigt skyddande utrustning är en förutsättning för att kunna göra sitt bästa ute på isen.


 Lite om, och skötsel av skydd samt skridskor.

Hjälm.
Tre saker att tänka på är; skydd, komfort och passform. Hjälmen ska givetvis vara godkänd. Hjälmen ska också sitta skönt på huvudet och den ska vara anpassad i storlek till ditt huvud. Galler eller visir ska alltid vara av samma fabrikat som hjälmen, då dessa delar är konstruerade för att passa varandra. Gallrets hakkopp ska ha kontakt med hakan och omsluta den. Ett slarvigt inställt ansiktsskydd kan komma ur position och skada dina tänder. Om det uppstår sprickor eller liknande i hjälmen ska den ovillkorligen bytas ut för att man ska vara på säkra sidan. Generellt klarar en hjälm av 3-4 års användande innan den behöver bytas ut. Hjälm och ansiktsskydd av typ helgaller och halsskydd är obligatoriskt upp till seniorbandy. Enbart ansiktsskydd försedda med godkännandemärke (CE-märke) får användas.

Böj aldrig tillbaka en gallertråd. Kolla regelbundet att halsremmen och alla skruvar sitter fast ordentligt. Om någon skruv ständigt vill lossna kan du prova att fixera den med t.ex. färglös nagellack. Använd alltid originalskruvar. Gallret måste också synas regelbundet. En kraftigt böjd gallertråd kan gå av nästa gång den träffas av en boll. Därför bör du byta galler om så är fallet. Försök aldrig att böja tillbaka gallret, då försvagas det ännu mer. Hjälmen är en färskvara Se upp med stora och djupa repor i hjälmen. Det kan vara början till en spricka. En hjälm ska betraktas som en färskvara och därför bör du inte köpa en begagnad hjälm.


Benskydd.
Benskydden måste givetvis passa på längden men också vara stabila i sidled. I annat fall kan de vrida sig och blotta de ställen som benskydden ska skydda. Rätt storlek för dig är när skyddets skål sitter mitt på knäet och när benskydden ger ett bra skydd ända ner till fotleden och längs sidorna. Slutligen ett bra tips för dig som använder damasker, med skridskons plös innanför benskyddet kan du undvika skärskador.


Armbågsskydd/Halsskydd.
Efter hjälmen är kanske armbågsskydden det viktigaste skyddet för de riktigt unga spelarna. När man faller på isen sa får ofta armbågarna ta den största smällen. Liksom för benskydden är storleken viktig. De ska inte vrida sig och glida ner. Givetvis ska armbågskydden ha en god stötdämpande effekt. Halsskydd är obligatorisk utrustning i samtliga serier. Halsskydd skyddar mot skärskador. Låt det täcka så stor del av halsens höjd som möjligt. CE-märkning garanterar skyddet.

Halsskydd, suspensoar och armbågsskydd etc. är tvättbara och kan tvättas i maskin, även benskydden kan tvättas. Smutsiga och svettiga skydd kan orsaka eksem och infektioner som i värsta fall kan hålla dig borta från spelet i veckor. Skydden tvättas enklast tvättmaskin på 30 grader C, var sparsam med tvättmedel. För att inte riskera att tvättmaskinen tar skada och att grafiken på skydden försvinner kan du lägga skydden i en tvättpåse.

Handskar - Låt handskarna torka ordentligt mellan ispassen. För att påskynda torkningen och ta bort dålig lukt kan du strö på lite barntalk inuti och utanpå handsken. Om handsken skulle gå sönder kan du klippa till en bit sämskskinn (finns på bensinmackar) och klistra fast den från insidan med kontaktlim. Hål i handsken behöver inte betyda slutet. Du kan också förebygga hål genom att limma på en bit sämskskinn på de ställen där handsken börjar bli skör.

Skridskor.
Dina skridskor ska ge foten stabilitet i sidled och vara flexibel och rörlig framåt. Varför är det så viktigt? Om skridskon inte är stabil i sidled kan foten vika sig inåt, du hamnar på innerskär vid framlängesåkning och skridskoskären blir korta och ineffektiva. Flexibiliteten framåt måste du ha för att kunna böja på fotleden och få det rätta "sittet" i din åkning. Tejpa inte runt skridskons hälseneskydd - då tappar du rörligheten i åkningen. En bra skridsko ska ha en god balans mellan stabilitet (hårdhet) och stötdämpande effekt (mjukhet). För att få rätt "sitt" i åkningen måste du ha en skridsko som du med din kraft och kroppsvikt kan rå på. Skridskon får inte vara för hård eller styv. Tänk på att de flesta märken blir senior from stl. 6 ( 39 ) och då också styvare. Du ska kunna böja foten framåt för rätt åkställning och kängan får inte vara hårdare än att du lätt kan vrida ut ankeln och göra ett frånskjut med kraft och spänst. Du skall också köpa skridskor i rätt storlek, även om det kan betyda att du måste byta varje år. För dig som är barn är det bättre att köpa ett par billigare eller t.o.m. begagnade skridskor i rätt storlek, än ett par dyrare som du ska växa i. När du ska köpa nya skridskor är det viktigt att du mäter både fot och skridsko samt provar dem noggrant i butiken. Man mäter dessutom fotens bredd och det kallar vi läst ( C - D - E - EE ). Ta dom på dig och gå runt med dom, se till så att hälen ej glappar. Använd en likadan strumpa som när du åker skridsko. Knacka hälen ordentligt bakåt så att du känner hälgreppet. Framfoten och tårna ska ha det bekvämt. Du ska känna ett grepp runt mellanfoten för sidostabilitet. Alla moderna skridskor kan också värmas i ugn för en bättre passform. Förvärm ugnen till ca 80*C och låt skridskorna sedan ligga i ugnen i ca 10-15 minuter. Ta ut dem en och en och snöra på. Sitt stilla och gå inte i dem under ca. 15-20 minuter, snöra upp ordentligt som man alltid skall göra och ta försiktigt ur foten. Undantag är Nike Quest som har tillverkats i ett material som inte skall värmas, då de formar sig inifrån. Om ni är osäkra tala med handlaren om hjälp med detta.
Snörlåset "Skatelock", ger dig möjlighet att variera snörningen. Med en skridsko som har s.k. "Skatelock" så kan du lätt ha olika drag i snörena över vrist och vid ankel. Löst nedtill, styvt vid ankeln eller tvärtom. Du anpassar snörningen till ditt sitt och din åkstil. Dra inte för hårt över vristen, då sänks fotvalvet, du kan få kramp. Fotens led sitter vid de översta snörhålen, dra litet hårdare. Du kan ev. hoppa över det sista hålparet för större rörlighet framåt.
OBS - Skridskoskenans tjocklek får ej bearbetas efter det att skridskon eller skenan har lämnat tillverkaren, vilket innebär att valsning av skridskoskenor är förbjudet. Skenan skall ha en minimal tjocklek av 2,7 mm. Avrundningen av båda hörnen hos skenan skall ha en radie av minst 5 mm. Moderna skridskor har också en radie inslipad på skenan från fabrik. En radie innebär att du har grepp i isen mitt på skenan och vid skenans främre och bakre del. Radien kan slipas in mer eller mindre långt på en skena. Hur kan jag veta när skridskorna ska slipas? Egentligen är det individuellt hur man upplever oskärpa, varje åkare har sin definition och bedömning. Om du upplever att du ej har full kontroll på åkningen, eller om skidskorna hasar iväg på isen då är det dags för slipning.  När är det sedan dags att byta skena? En regel är att när måttet på skenan i centrum är ungefär 10 mm, då bör man byta.

När du avslutat matchen eller träningen ska du spola av skridskoskenan med varmt vatten och sedan torka av med en tygtrasa. I annat fall riskerar du att skenan blir angripen av rost. Ett fel som många spelare gör är att sätta på skridskoskydden direkt efter avtorkning. Men det ska du inte göra. I skridskoskydden finns sannolikt issörja som gör att skenorna blir blöta igen. Låt därför skridskorna och skydden först torka ordentligt innan du sätter på skydden. Det är inte bara utsidan av skidskon som måste torka utan också insidan. Om du lyfter på innersulan kan du se nitar som håller ihop skena och sko. Tränger fukt in under sulan kan nitarna rosta, risken finns då att skenan lossnar. Därför ska du alltid efter ispassen ta ur innersulan, lossa snörena och vika över plösen så att skridskon får torka ordentligt på insidan. Bäst torkar skridskorna om du hänger dom upp och ned.
Även skridskoskydden måste skötas om. Oftast samlas issörja, grus och småsten på insidan av skydden. Rengör du inte skydden finns risk att skenan tar skada. Det är inte ovanligt att en liten sten gör ett hack i skenan. Fukt kan då tränga in och orsakar att en flisa faller av. I slutändan kan detta leda till ett brott på skridskoskenan. Du kan enkelt testa om skydden är rena genom att dra en tops längs med insidan av skydden. Ha därför som rutin att regelbundet skölja av skydden med hett vatten, minst en gång i veckan.
Gör också regelbundet en noggrann koll av hela skridskon. Titta så att inte skenan är sned. Kontrollera snörena och byt i god tid. Det är inte så roligt om ett snöre går av 5 minuter innan match. Slutligen, lossa skridskosnörena ordentligt och vik upp plösen när du ska ta av dig skridskorna. Fötterna ska lyftas ur skridskorna, inte dras av. Om du följer dessa råd kommer garanterat dina skridskor att hålla längre.

Rätt storlek. Bauer. CCM är ungefär en halv storlek större. Nike och Mission ungefär en en halv - hel storlek mindre. Bauer rullskridskor med plastskal är c:a 1-2 storlekar mindre än dina vanliga skridskor. Glöm inte regeln - att du mäter både fot och skridsko samt provar dem noggrant i butiken.


 Viktigt.

- Se till att ha rätt storlek på skridskorna.
- Hjälm, ansiktsgaller och halsskydd skall alltid användas.
- Ha alltid rena och hela skridskoskydd - viktigt för slipningen.
- Anpassa klubban efter egen längd.
- Målvakt skall alltid ha rätt utrustning.
- Sköta sin utrustning. Hel, torr och ren.


 Bestämmelser målvaktsbenskydd/klubbor/boll.

Målvaktsbenskydd.
Målvaktens benskydd får maximalt ha en bredd av 30,5 cm och maximalt ha en höjd av 80,0 cm. Måtten mäts då skydden sitter på målvakten.


Klubbor.
Klubbor får ha en maximal längd av 127,0 cm. Längden mäts längs yttre sidan av klubbans böjning. Maximal tjocklek hos bladet är 1,2 cm.  Klubbans blad skall över hela bladet ha en minsta bredd av 5,3 cm och en maximal bredd på högst 7,0 cm inklusive lindning. För bladets radie gäller en maximal ytterradie på 575 mm (57,5 cm). Klubbans blad får EJ vara rak på något ställe utan största tillåtna radie är alltså 575 mm (57,5 cm). Spetsen på klubbladet skall 1,0 cm in på bladet ha en bredd om minst 5,3 cm. Vid allt tävlingsspel är samtliga spelare skyldiga att använda klubbor med SBF:s godkännandemärke.

Bandybollar.
Godkända bandybollar för 2006/07 är följande: Kosa 60 mm ( liten boll ), Jofa 60 mm ( liten boll ), Jofa 62,4 mm och ryska bollen 63,8 mm. Följande bollfärger är godkända ( nationellt och internationellt ) mörkröd, orange och ceris ( ryska bollen ). Det är ej tillåtet att blanda olika bollsorter/färger i en och samma match.  
 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:48 Skribent: Christer Persson

Forstasidan

 


Västergötlands Bandyförbund
Brättevägen 15
462 35 Vänersborg
Tel: 070-277 76 88

Hemsida:
 www.svenskbandy.se/vastergotland

E-post:
This is a mailto link

Bankgiro: 629-0001

 

GENVÄGAR

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET

Skridskokul_2015_frilagd

FLICKBANDYNS DAG

BANDYFÖRSÄKRINGEN

Folksam_210px

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

IDROTTSLYFTET 

 

SVENSKA SPEL

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200