#nouse{ color:red; } GDPR för föreningar - Svenska Bandyförbundet
Hoppa till sidans innehåll

GDPR för föreningar


Den nya dataskyddsförordningen GDPR som börjar gälla den 25 maj omfattar även föreningsverksamhet. Varje förening behöver utse en person som ansvarar för en kartläggning över hur föreningen hanterar personuppgifter. RF har tagit fram en arbetsbok, checklistor och mallar som stöd.

Föreningar behandlar en stor mängd personuppgifter inom idrottsrörelsen. De används bland annat till att hålla ordning i medlemsregister, fördela ekonomiska stöd eller arrangera tävlingar. Från 25 maj 2018 gäller den nya dataskyddsförordningen (GDPR). Den ersätter personuppgiftslagen (PUL) och ställer nya krav på idrottsrörelsen.

För att föreningar enklare ska kunna följa dessa nya krav har Riksidrottsförbundet tagit fram riktlinjer för idrottsspecifika behandlingar av personuppgifter. De berör områden kring till exempel medlemskap, tävling och licenshantering. Riktlinjerna har samlats i en uppförandekod (pdf) som gäller för hela idrottsrörelsen.

Det finns också en arbetsbok för föreningar (pdf) som kan hjälpa dig och din förening med att förstå hur ni ska göra för att följa dataskyddsförordningens krav.

Börja med att utse en ansvarig person som ska driva arbetat framåt.

Fem punkter att börja med för dig som är GDPR-ansvarig:

  • Läs på om personuppgifter på Riksidrottsförbundets hemsida.
  • Identifiera vilka personer som behöver veta mer om GDPR.
  • Gå tillsammans en utbildning som SISU Idrottsutbildarna erbjuder.
  • Kartlägg all hantering ni har av personuppgifter.
  • Ta fram en rutin kring hur ni arbetar med personuppgifter.

SISU Idrottsutbildarna kommer att hålla kurser om personuppgiftshantering för föreningar, kontakta ditt SISU-distrikt för mer information.

IdrottOnline – Utökad funktionalitet på ”Min sida”

Som medlem i en förening som använder IdrottOnline kan du få inloggningsuppgifter till IdrottOnline för att nå din profil - "Min sida". På Min sida kan du redan idag hantera dina egna kontaktuppgifter och byta lösenord, men efter den 25 maj kommer du också att kunna få mer information om hur dina uppgifter behandlas. Vänd dig till din förening om du saknar inloggningsuppgifter.

Läs mer på RF:s hemsida:
Information om hur GDPR påverkar idrotten, hur RF arbetar med förordningen, tekniska förändringar i IOL och vilken stöd det finns för föreningar och förbund.

Läs mer på Datainspektionens hemsida:
5 minuters video som förklarar dataskyddsreformen, samt information om vilka större förändringar förordningen innebär.

Checklista (pdf) - Förberedelser inför EU:s dataskyddsförordning - 13 frågor att besvara redan idag

Uppdaterad: 17 MAJ 2018 13:18
Epost: Adressen Gömd

NÄR DU SKADAT DIG

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET

Skridskokul_2015_frilagd

FLICKBANDYNS DAG

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

IDROTTSLYFTET 

 

SVENSKA SPEL

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-6996000
Fax: 08-6996340
E-post: This is a mailto link

Se all info